afscheidsavond Jan en Nol

Afscheid van Jan Tiemens en Nol Oortwijn

 

Beide heren hebben in de coronatijd aangegeven te willen stoppen.

Jan Tiemens, die 14 jaar onze pianist geweest is, liet dat al weten in het begin van de coronatijd, toen we online gingen repeteren. Hij liep al met dat plan rond, maar hij bedacht dat we in deze tijd dan mooi de gelegenheid hadden om een andere pianist te zoeken.

Nol Oortwijn gaf aan het einde van de coronatijd aan te stoppen. Hij wil niet meer ’s avonds repeteren.

We wilden de heren niet zo maar laten gaan, omdat ze voor Novum Canticum heel bijzonder zijn geweest. Dus hebben we een afscheidsavondje voor ze geregeld, op het moment dat de meeste regels losgelaten waren. Hun dames waren ook uitgenodigd, maar jammer genoeg was de vrouw van Jan ziek.

Allereerst hebben we ze toegezongen. Ans Baars heeft een lied geschreven en de andere bestuursleden begeleid op haar gitaar. Het hele koor heeft het refrein meegezongen.

Lied voor Jan en Nol (lóiseau)

 

Dag lieve Jan, je hebt ons verlaten.

Dag lieve Jan, jij was onze man.

Jaar in, jaar uit, kwam jij ons versterken.

Nu is het klaar; daar ga je dan !

 

Dag lieve Jan, jij speelde piano.

Dag lieve Jan, op tijd met je tas.

Zonder jouw hulp kon Novum niet zingen.

Blijf muzikaal en goed te pas.

 

Refrein: (lámour)

            Dag Nol, dag Jan, dank Nol, dank Jan

            Saaaamen veeeel goeds

            En kom toch gauw eens an !

 

Dag lieve Nol, we zullen je missen.

Dag lieve Nol, niks was je te dol.

Altijd die stoelen; altijd heel netjes.

Blijf lekker zingen bij Ozon en COL.!

 

Dag lieve Nol, je zong hier al jaren.

Dag lieve Nol, hoe lang was je lid?

Bijna gehaald: toch echt 60 jaren

En dan nog zingen met zoveel pit !

 

Daarna heeft Corry Jan toegesproken:

Per 21 aug.2006 ben jij onze pianist  geworden. In de coronatijd, toen we online gingen zingen, heb jij besloten dat het welletjes was. Je gaf aan dat je al langer met het idee speelde, maar dat de coronatijd ons de gelegenheid gaf om uit te kijken naar een andere pianist. Dat betekende ook dat we ons afscheid van jou moesten uitstellen. We wilden dat eigenlijk doen op het moment dat we ook weer samen koffie mogen drinken, maar ja, we weten niet wanneer dat eindelijk weer kan, dus we hebben toch maar een datum geprikt. Fijn dat je even terug wilde komen hiervoor. Je verdient nl. een leuk afscheid na zoveel jaren trouwe dienst. Je was er eigenlijk altijd.

De stille kracht achter Ineke. Soms een verstrooide professor, die even de muziek moest lenen van mensen op de eerste rij, of bij een koorweekend de broek van één van de andere mannen aan had gedaan, maar ook bereid om even met de bassen mee te zingen als Ineke “nootjes’ ging studeren. Ik heb nog geprobeerd om je in ieder geval voor Novum te behouden als Bas, maar helaas. Bij concerten was jij de markante man achter de piano.

Toen je 12 !/2 jaar in dienst was zei ik: ‘als pianist moet je letten op je muziek, op Ineke én op het koor. Het is een hele klus om dat allemaal een beetje gelijk te laten lopen. Maar over het algemeen lukte dat jou goed.”

Gelukkig hebben we een pianist gevonden die dat ook allemaal kan, maar Jan jij blijft  onderdeel van de geschiedenis van Novum. Hartelijk dank voor je inzet in die 14 jaar.

Hij werd geëerd met een bos bloemen en een fles wijn.

Jan heeft toen 2 stukken voor ons gespeeld…….

  

….en kreeg een staande ovatie van het koor.

 

En toen was het de beurt aan Nol:

En dan onze Nol. Bijna 60 jaar was hij lid. Ik had al in mijn hoofd om hem te eren bij ons jubileum, maar ik denk dat hij daar een voorgevoel van had. Nol staat niet graag in de belangstelling, extra fijn dus dat hij er vandaag bij wil zijn.

Novum Canticum heeft veel Oortwijnen als lid gehad. Daar komt dus nu bijna een einde aan. We hebben Theo nog, hoewel ik niet weet wanneer hij het weer aandurft/aankan.

In de geschiedschrijving over Novum kom ik de naam van Nol voor het eerst tegen met de mededeling dat op 10 juli zijn eerste kind is geboren. Evenals het 3e van Siny. Beide gezinnen kregen het traditionele krentenbrood aangeboden.

En dan kom ik zijn naam pas weer tegen op het moment dat hij 50 jaar lid is van ons koor. Maar al die tijd was Nol, op zijn eigen bescheiden wijze, actief binnen ons koor. Hij zorgde er jarenlang voor dat de stoelen klaar stonden voor de repetitie, dat Ineke haar glaasje water had en dat de boel weer opgeruimd werd. Bovendien is hij een stemvaste tenor. Hij wist mede het niveau van de tenoren hoog te houden. We gaan je dan ook vreselijk missen Nol. De avond werd te zwaar voor je, je blijft nog wel zingen bij Ozon en Circle of Life, dus we zien je in ieder geval 28 november, evenals Jan. Dank je wel voor alles wat je voor Novum gedaan hebt.

Ook voor hem bloemen en wijn én een staande ovatie!

 

 

Waarop Ineke het verhaal compleet maakte door te vertellen dat Nol niet alleen haar glaasje water klaar zette, maar ook het podium, de microfoon, enz. En dat bijna 25 jaar lang.

Nol mocht een aantal liederen uitzoeken uit het repertoire die hij  graag nog eens wou horen/ zingen.

Dat waren: nr 1 Bring him home,  nr 108 Gabriellas song, nr 121 Speeltuin en nr 22. Stil in mij.

De Speeltuin en Stil in mij waren wat roestig, maar Ineke was niet ontevreden

na het zo lang niet gezongen te hebben.

Toen werden de heren nog geplaagd met het spelletje “Wie ben ik?”, dat ze snel raadden.

  

Jan en Nol trakteerden vervolgens op appeltaart.

En na nog gezellig met verschillende koorleden bijgepraat te hebben werden ze uitgezwaaid.

Wij hebben de avond vervolgd met verjaardags-wensen. We hebben de nodige “oude” nummers gezongen.

Na afloop opperde één van de leden om zo’n verzoeknummers programma één keer in de 2 à 3 maanden

in te voeren. Zo komen de oude nummers ook weer eens aan bod.

 

Al met al was het een geslaagde, echte Novum-avond.